کتاب شغل مورد علاقه اثر آلن دوباتن
کتاب شغل مورد علاقه اثر آلن دوباتن , تالیف کننده و فیلسوف سوئیسی است که دوره دکترای فلسفه در دانشکده هاروارد را رها کرد تا کتابهای فلسفی قابل فهمی به زبان معمولی بنویسد . آلن دوباتن در کشور ایران بسیار معروف است و شمار زیادی از کتابهای او ترجمه و چه بسا به چاپهای بالا رسیده است . کتاب حاضر هم از سری کتابهای مکتب زندگی – The School of Life – است که خود دوباتن از جمله اعضای هیئت موسس آن است .
مکتب زندگی هدف خود را «یافتن پاسخهایی برای پرسشهای اساسی زندگی» تعریف نموده است . پرسشهایی مانند اینکه : چه طور شغل رضایتبخشی پیدا کنیم؟ آیا اصلا میتوانیم از گذشتهمان سر دربیاوریم؟ به چه شکل روابط خوبی با دیگران برقرار کنیم؟ چهگونه جهان را تغییر دهیم؟
در رابطه این موسسه و فلسفه وجودی آنها در پشت جلد کتاب چنین توضیحی آمده است :
انگیزه از انتشار مجموعهی مدرسهی زندگی رویش هوش عاطفی به امداد فرهنگ وتمدن است . باورمان این است که طیفی از جدیترین مشکلها ما نتیجهی نبود خودشناسی , همدلی و رابطه است . فعالیتهای ما در ده مرکز در اقصی نقاط دنیا انجام میگردد , از جمله لندن , آمستردام , سئول و ملبورن . فیلمسازی , برگزاری کلاسها , ارائه خدمات درمانی و ایجاد سلسلهای از تولید ها در عرصهی روانشناسی از سایر فعالیتهای ماست . موسسهی انتشاراتی مدرسهی زندگی به انتشار آثاری در باب مهمترین مساله حیات فرهنگی و عاطفی معاصر می پردازد . مبنای نشر عنوان ها , ارائهی سرگرمی , آموزش , تسلیبخشی و دگرگونی در زندگی خوانندگان است .
از جمله کتابهای دیگر مدرسه زندگی میتوان به کتابهای پایین اشاره نمود :
کتاب چهگونه از تنهایی لذت ببریم
کتاب چهگونه رنج بکشیم
کتاب درسهای فروید برای معاش
کتاب به چه شکل سلامت عاطفی داشته باشیم
کتاب شغل موردعلاقه من
در دنیای امروز مسئله «علاقه داشتن به شغل» یک مورد پیشپاافتاده به حساب میآید . تقریباً هر شخصی در موقعیت «عادی» در شرایطیکه از پدر و مادر یا این که مشاور و یا این که هرکس دیگری سوال بپرسد که : چه شغلی برای اینجانب مناسب است؟ معمولاً پاسخ این خواهد بود : شغلی که به آن علاقه داری .
در گذشته و در بخش عمدهای از تاریخ آدم , قضیه عشق و علاقه به هیچ وجه مطرح نبود و شما می بایست کاری میکردید که ضروری بود , نظیر شخم زدن زمین , پرورش حیوانها , فعالیت در معدن و… . ولی با آمدن مدرنیته این مناسبات هم تغییر تحول کرد و امروزه به دلیل «ایدئولوژی نوینِ فعالیت و شغل» دیگر هر شخصی قادر است به شغلی اندیشه نماید که نیز از آن پول دربیاورد و نیز رضایت درونیاش را تامین نماید . در دنیای امروز کار خوب , اساساً کاری محسوب میشود که ژرفترین بخشهای خویشتن مارا به کار گیرد . به عبارت دیگر مارا علاقهمند به کار کردن نماید . البته یک قضیه همیشه وجود داشته است :
اینکه ما ناچاریم همزمان در پی دستیابی به دو خواسته بسیار بغرنج باشیم , در حالی کهاین دو خواسته تقریباً به هیچ وجه لزوماً با یکدیگر همخوانی ندارند . ما نیاز داریم نیز روحمان را سیراب سازیم و نیز هزینه های وجوه مادی زندگی را هم فراهم آوریم . ( کتاب شغل مورد علاقه اثر آلن دوباتن – برگه ۹ )
بدین ترتیب همزمان باید بدین دو جنبه فکر کرد . بایستی مهارتها , اطلاعات و هدفهایی کسب کنیم که در این مسیر به ما امداد نمایند تا بتوانیم شغلی به دست بیاوریم که نیز مورد علاقهمان باشد و نیز پاسخگوی نیازهایی که داریم .
در کتاب شغل مورد علاقه , نویسنده بعد از یک مقدمه – که در رابطه مهم بودن عشق و مسیری که به شغل ختم میگردد – صحبت مینماید در ۴ فصل صحبت خود را دستهبندی نموده است : مانع ها هدفمند بودن / جنبههای لذتبخشِ فعالیت / مانع ها بیرونی و بازدارندههای درونی / تسلیبخشیها . هر مورد از این فصلها , بخشهایی در خویش دارا هستند که ذکر اسم آن ها به شما رویت کرد بهتری پیرامون مطالب کتاب می دهد . براین اساس در ادامه عنوان بخشهای فرعی ذکر خواهد شد :
از چه هنگامی شغلی خواستیم که موردعلاقهمان باشد – دراین کاوش چقدر تنهاییم / اسطوره رسالت – پریشانیِ ذهنِ ما / تشخیص علاقههایمان – رویارویی با سوییچ کردن روی یک شغل – نادرست در باب خروجی و ورودیِ شغل ها / یک شغل چه اکنون و هوایی دارد؟ / چارچوبهای شغلی خانواده – والدینی که فرزندان را متعلق خویش می نمایند – مخاطرات موفقیت – خود باوری و نداهای درونی – دام کمال گرایی – دام وظیفه گرایی – سندروم شیادپنداری – دام سرمایهگذاریِ شغلی – این در صورتیکه ایدۀ خیر بود , به ذهن اینجانب نمیرسید – اصلاحات بله و انقلاب نه – نیروی انگیزهبخشِ مرگ / شادکامی و انتظارات – همدلی با خویشتن – چرا هیچوقت یک شغل کفایت نمیکند – از جدید شیدا شویم – شغلی که به قدر کافی عالی است .
توضیح روی جلد کتاب :
در کنار یک رابطهی رضایتبخش , داشتن شغل مد نظر از اصلیترین لازمات یک زندگیِ بی نقص است . مناسفانه بیاندازه مشقت بار است که آنقدر آشنایی خیر و خوبی از خودمان داشته باشیم که به طور کامل بدانیم انرژیهایمان را در کدام جهت صرف کنیم . شغل مد نظر را از همین رو نوشتیم تا در بعضی از این تنگناها کمک و راهنماییمان نماید تا بتوانیم خویش را خوبتر بشناسیم و شغلی را پیدا کنیم که کاملاً مناسبمان باشد . این کتاب با روحیهای همدلانه و عمیقاً کاربردی مارا ساماندهی مینماید تا پیش از آنکه فرصتهایمان از دست برود , استعدادهای حقیقی خود را کشف کنیم و خواستهها و آروزهای درهمریخته و مغشوش خود را بهتر ادراک کنیم .
کتاب شغل مورد علاقه
در رابطه کتاب آلن دوباتن
کتاب آلن دوباتن کمک میکند از خواب و رویا فاصله بگیریم و با دیدی واقع گرایانه به اطراف نگاه کنیم . درست است که دیدن یک فضانورد که در آن بالا درگیر انجام شغل های خارقالعاده است جذابیت متعددی داراست البته این شغل برای اکثریت ما اصلاً امکانپذیر نیست . هر شخصی می بایست مبتنی بر آشنایی و ویژگیهای فردی خودش به گزینش شغل بپردازد . ضمن اینکه آشنایی شغل نیز زمینه مهمی است و نباید آن را نادیده بگیریم . برای مثال در فصل سوم مولف از رضایت شغلی کلام میکن که فاکتور فراوان مهمی است . درین فصل , آلن دوباتن از جنبههای لذتبخش فعالیت کردن – مثل لذت استقلال , لذت خلاقیت , لذت دانستن و… – سخن مینماید .
همینطور در کتاب شغل موردعلاقه آلن دوباتن مارا از یکسری رویاها و فانتزیها که پیرامون شغل داشتن موجود هست مطلع مینماید تا با خیالی شفافتر تصمیم بگیریم . سخنرانیهای انگیزشی که سبب ساز میگردند تفکر کنیم نجات عالم وظیفه ماست , دامهای خیالی مثل کمالگرایی , استرس درونی و موردها دگیر از جمله موضوعاتی است که بررسی میشود .
ولی احتمال دارد جالبترین و دلگرمکنندهترین فصل کتاب , فصل انتها آن باشد . جایی که تالیف کننده به ما میگوید «خونسرد» باشیم و یه خرده از انتظارات خودمان کم کنیم . اتفاقات دنیای خارج آنچنان گسترده و بعضاً بیرون از در اختیار گرفتن ما می باشند که ممکن است چه بسا نتوانیم شغلی به دست بیاوریم . دراین فصل ما با آلن دوباتن در رده یک فیلسوف روبهرو میشویم که حقیقت دنیای خارج را به ما نشان می دهد , که ممکن است آن را دوست نداشته باشیم! ولی در هر حال خوب تر است این حرفها را بخواینم تا کمی تسلی پیداکنیم .
در کتاب تمرینات متعددی نیز گنجانده شده تا در مسیر یافت کردن شغل مورد علاقه امداد هم اکنون شما باشد . خویش کتاب نیز به آن معنا نیست که سریع آن را بخوانید تا به اتمام برسد . توصیه می کنیم هر هفته یک بخش از آن را بخوانید و تمرینات همان بخش را هم انجام دهید . آنالیز و بررسی فرمایید ملاحظه کنید کدام قسمتها و گفتههای کتاب ممکن است تاثیر بیشتری بر زندگی شما داشته باشد و یا این که به عبارت خوب تر کدام بخش میتواند چراغ راه شما باشد .
به طور کلی انگیزه کتاب شغل موردعلاقه این است که «درک بهتری از این مسئله بیابیم که چهطور سر کار شادمان باشیم» و ما تلاوت این کتاب را در درجه اول به افرادی که هنوز وارد دانشگاه نشدهاند و یا این که شغلی ندارند توصیه میکنیم . در درجه دوم سفارش میکنیم بابا و مادرها آن را بخوانند .